Image
Image
Image
Image

Veilig verenigingsklimaat

Bij een veilig verenigingsklimaat hoeft u niet alleen maar te denken aan sportverenigingen. Het is een actueel onderwerp en er zijn veel mogelijkheden voor ondersteuning voor alle verenigingen! Zet ‘een veilig verenigingsklimaat’ eens op de agenda en kijk naar waar jullie verbeterpunten liggen. Misschien vinden jullie inspiratie bij de sport.

Samen naar een veiliger sportklimaat

Veilig verenigingsklimaat in de sport
Alle sportbonden, het NOC*NSF en het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport werken samen naar een veiliger sportklimaat. Zij zijn hiervoor het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ begonnen. Om iedereen binnen een vereniging te ondersteunen in de weg naar een veiliger sportklimaat zijn er verschillende opleidingen, workshops en toolkits beschikbaar. Deze zijn te vinden op www.veiligsportklimaat.nl/deelprogrammas. Bijna alle sportbonden werken hieraan mee en faciliteren verschillende deelprogramma’s. De hockey- en voetbalbond zijn hierin voorlopers. Als vereniging kunt u altijd bij uw eigen bond terecht voor informatie en ondersteuning.

 TV Sportplezier

Om als vereniging zelfstandig te werken aan een veiliger verenigingsklimaat, zal er vaak een cultuurverandering moeten plaatsvinden, vooral bij bestuur, coaches en trainers. Om deze groepen te helpen zijn er een aantal handige hulpmiddelen beschikbaar voor verenigingen. Kijk eens op:

  • www.tvsportplezier.nl kunt u o.a. tipkaarten vinden voor ouders langs de lijn, en artikelen over hoe andere sportverenigingen omgaan met respect.
  • Ook kunt u als vereniging aan de hand van een verenigingsbox tips, theorie en praktijkvoorbeeld krijgen over specifieke onderwerpen: www.academievoorsportkader.nl/verenigingsbox. Op deze website zijn ook veel cursussen en workshops te vinden over het creëren van een veiliger verenigingsklimaat.
  • De KNVB heeft Back 2 Basics filmpjes gemaakt waarin op een leuke manier aan verenigingen wordt ingegaan op de moderne vereniging.
  • De organisatie Positief Coachen heeft in 2016 een voorstelling verzorgd bij voetbalvereniging VVS '46; door de aanwezigen werd dat erg positief ervaren.

 

4 inzichten over trainerschap      Positief Coachen   Plezier staat voorop